Co to jest cholesterol?
Cholesterol to potoczna nazwa 5-cholesteno-3β-olu, którego cząsteczka zbudowana jest z 17-węglowej struktury cyklopentanoperhydrofenantrenu i dołączonego do niej 6-węglowego łańcucha bocznego. Innymi słowy: Cholesterol jest substancją tłuszczową obecną we wszystkich komórkach oraz krwi. Stanowi składnik błon komórkowych, niektórych hormonów, witaminy D oraz kwasów żółciowych.
W organizmie człowieka występuje w osoczu krwi i tkankach zarówno w postaci wolnej, jak i zestryfikowanej kwasami tłuszczowymi. Cholesterol może być syntetyzowany de novo w wątrobie i jelitach w szeregu reakcji enzymatycznych, lecz większa jego część dostarczana jest z pokarmem i wchłaniana w jelicie cienkim.
Cholesterol, podobnie jak inne tłuszcze, nie rozpuszcza się we krwi i dlatego jest transportowany w cząstkach zwanych lipoproteinami, zbudowanych z białek i tłuszczów. W tej postaci docierają do komórek docelowych, gdzie w wyniku interakcji ze swoistymi receptorami zostają wprowadzone do wnętrza komórki na drodze endocytozy.
Endocytoza- sposób przenikania większych cząsteczek do wnętrza komórki. Cząsteczki te są zbyt duże, żeby mogły być transportowane za pomocą przenośników białkowych. Dlatego przenikają do komórki w wyniku tworzenia się wakuol. Przedostają się do komórki wraz z fragmentami błony komórkowej.
Rola cholesterolu w organizmie człowieka?
- jest składnikiem budulcowym błon lipidowych: pełni funkcje strukturalne, odpowiada także za płynność błon komórkowych
- uczestniczy w przekazywaniu sygnałów, gdyż jest składnikiem otoczki mielinowej komórek nerwowych. Uznaje się, że do właściwego funkcjonowania mózgu i komórek nerwowych niezbędna jest obecność cholesterolu w ilości minimum 5%
- decyduje o aktywności receptorów i enzymów uczestniczących w różnych szlakach metabolicznych
- cholesterol jako składnik żółci pomaga w trawieniu tłuszczu
- jest prekursorem syntezy witaminy D3 oraz hormonów steroidowych, takich jak aldosteron, progesteron, estrogen, testosteron oraz kortyzon.
Czym są lipoproteiny?
LIPOPROTEINY to związki powstające z połączenia białka i lipidów.
Wyróżnia się:
- chylomikrony
- lipoproteiny o bardzo małej gęstości (VLDL)
- lipoproteiny o małej gęstości (LDL)
- lipoproteiny o dużej gęstości (HDL)
Cholesterol zawarty w LDL (LDL-C) potocznie określa się jako „ZŁY” CHOLESTEROL. LDL dostarczają cholesterol do poszczególnych komórek.
Cholesterol zawarty w HDL (HDL-C) jako „DOBRY” CHOLESTEROL HDL oczyszczają tkanki z nadmiaru cholesterolu i transportują ją do wątroby.
Ze względu na odwrotnie proporcjonalną zależność między stężeniem we krwi cholesterolu lipoprotein o dużej gęstości (HDL-C), a częstością incydentów sercowo-naczyniowych, uznano LIPOPROTEINY HDL ZA PRZECIWDZIAŁAJĄCE MIAŻDZYCY, a MAŁE STĘŻENIE CHOLESTEROLU HDL-C ZA CZYNNIK RYZYKA SERCOWO-NACZYNIOWEGO.
- Badania nad działaniem przeciwmiażdżycowym HDL wykazały, że w trakcie stanu zapalnego i/lub stresu oksydacyjnego HDL mają bardzo ograniczoną aktywności przeciwmiażdżycową (a wręcz właściwości promiażdżycowe).
- Wyniki badań z użyciem leków zwiększających stężenie HDL-C w osoczu/surowicy nie wykazały ich korzystnego wpływu na ryzyko sercowo-naczyniowe.
Dlatego…
LDL-C to najistotniejszy parametr OCENY RYZYKA CHORÓB SERCOWO-NACZYNIOWYCH i ZABURZEŃ LIPIDOWYCH.
Profil lipidowy – parametry badań laboratoryjnych
Badanie jest wykonywane w celu oceny rzeczywistej gospodarki tłuszczowej (lipidowej) w organizmie.
Grupa oznaczeń w profilu lipidowym wykonywana jest w celu oceny ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej. Oznaczenia wchodzące w skład profilu lipidowego są wiarygodnymi wskaźnikami prawdopodobieństwa wystąpienia ataku serca lub udaru spowodowanego zablokowaniem naczyń krwionośnych (stwardnieniem tętnic).
Badany parametr | Rekomendowana wartość ( dla osób z małym ryzkiem sercowo-naczyniowym) |
|
---|---|---|
w mmol/l | w mg/dl | |
Cholesterol całkowity (TC) | <5 mmol/l | <190 mg/dl |
Cholesterol LDL | <3 mmol/l | <115 mg/dl |
Cholesterol HDL | >1 mmol/l u mężczyzn >1,2 mmol/l u kobiet | >40 mg/dl u mężczyzn >45 mg/dl u kobiet |
Trójglicerydy (TG) | <1,7 mmol/l | <150 mg/dl |
Cholesterol nie-HDL | <3,8 mmol/l | <145 mg/dl |
Ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że wartości te są jedynie wskazówkami, a lekarz może indywidualnie zalecić inne wartości docelowe w zależności od obecności dodatkowych czynników ryzyka, takich jak palenie papierosów, nadwaga lub otyłość oraz współistnienie innych schorzeń (na przykład cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego).
Konieczność wykonania lipidogramu dotyczy osób:
- z cukrzycą typu 2,
- z rozpoznaną chorobą sercowo-naczyniową,
- z nadciśnieniem tętniczym,
- palących papierosy,
- z BMI ≥30 kg/m2 lub obwodem talii >94 cm u mężczyzn i >80 u kobiet,
- obciążonych rodzinnie przedwczesnym zgonem z powodu chorób sercowo-naczyniowych,
- z przewlekłą chorobą zapalną np. reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty układowy, łuszczyca
- z przewlekłą chorobą nerek oraz
- rodzinną dyslipidemią w wywiadzie.
Należy rozważyć także oznaczenie lipidogramu u wszystkich mężczyzn po 40. roku życia oraz kobiet po 50. roku życia, zwłaszcza po menopauzie.
Czynniki, które zwiększają stężenie cholesterolu i które możemy zmienić, obejmują:
- palenie tytoniu;
- brak aktywności fizycznej;
- stosowanie niezdrowej diety, zwłaszcza bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe;
- nadwaga lub otyłość, zwłaszcza gdy tkanka tłuszczowa odkłada się w okolicach brzucha;
- spożywanie nadmiernej ilości alkoholu.
Co zrobić w sytuacji podwyższonych parametrów lipidowych?
Otrzymane wyniki laboratoryjne należy skonsultować z lekarzem, który określi kierunek leczenia. Fundamentalnym elementem terapii jest zmiana diety i włączenie aktywności fizycznej.
W sytuacji, gdy wyżej wspomniane elementy nie poprawiają wyników krwi, specjalista włącza dodatkowe elementy leczenia:
Podsumowanie wpływu modyfikacji niefarmakologicznej na poszczególne parametry profilu lipidowego
Wpływ modyfikacji niefarmakologicznych | TC i LDL-C/nie HDL-C | TG | HDL-C | |||
---|---|---|---|---|---|---|
Zmniejszenie spożycie tłuszczów trans | +++ | A | - | +++ | A | |
Zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych | +++ | A | - | - | ||
Zmniejszenie spożycia tłuszczów w diecie | + | B | - | - | ||
Zwiększenie spożycia błonnika | ++ | A | - | - | ||
Zastosowanie żywności funkcjonalnej z fitosterolami | ++ | A | - | - | ||
Zmniejszenie spożycia alkoholu | - | +++ | A | - | ||
Regularna aktywność fizyczna | + | B | ++ | A | +++ | A |
Zmniejszenie spożycia jedno i dwucukrów | - | ++ | B | - | ||
Redukcja nadmiernej masy ciała | ++ | A | +++ | A | ++ | A |
Zastosowanie suplementów zawierających czerwony ryż – MONAKOLINA K | +++ | A | - | |||
Zastosowanie suplementów zawierających kwasy omega-3 | - | +++ | A | |||
Zaprzestanie palenia tytoniu | - | - | + | A |
*A, B, C – oznaczają poziom wiarygodności danych. Siłę wpływu danej interwencji oznaczono ‘+ ‘lub ‘–‘ w następujący sposób: +++, zauważalny wpływ, ++ mniej wyrażony wpływ, + niewielki wpływ oraz – brak wpływu).