Czym jest cholesterol i profil lipidowy?

Czas czytania: 6 min
Cholesterol to potoczna nazwa 5-cholesteno-3β-olu, którego cząsteczka zbudowana jest z 17-węglowej struktury cyklopentanoperhydrofenantrenu i dołączonego do niej 6-węglowego łańcucha bocznego. Innymi słowy: Cholesterol jest substancją tłuszczową obecną we wszystkich komórkach oraz krwi. Stanowi składnik błon komórkowych, niektórych hormonów, witaminy D oraz kwasów żółciowych.

Co to jest cholesterol?


Cholesterol to potoczna nazwa 5-cholesteno-3β-olu, którego cząsteczka zbudowana jest z 17-węglowej struktury cyklopentanoperhydrofenantrenu i dołączonego do niej 6-węglowego łańcucha bocznego. Innymi słowy: Cholesterol jest substancją tłuszczową obecną we wszystkich komórkach oraz krwi. Stanowi składnik błon komórkowych, niektórych hormonów, witaminy D oraz kwasów żółciowych.

W organizmie człowieka występuje w osoczu krwi i tkankach zarówno w postaci wolnej, jak i zestryfikowanej kwasami tłuszczowymi. Cholesterol może być syntetyzowany de novo w wątrobie i jelitach w szeregu reakcji enzymatycznych, lecz większa jego część dostarczana jest z pokarmem i wchłaniana w jelicie cienkim. 

Cholesterol, podobnie jak inne tłuszcze, nie rozpuszcza się we krwi i dlatego jest transportowany w cząstkach zwanych lipoproteinami, zbudowanych z białek i tłuszczów. W tej postaci docierają do komórek docelowych, gdzie w wyniku interakcji ze swoistymi receptorami zostają wprowadzone do wnętrza komórki na drodze endocytozy.

Endocytoza- sposób przenikania większych cząsteczek do wnętrza komórki. Cząsteczki te są zbyt duże, żeby mogły być transportowane za pomocą przenośników białkowych. Dlatego przenikają do komórki w wyniku tworzenia się wakuol. Przedostają się do komórki wraz z fragmentami błony komórkowej.

Rola cholesterolu w organizmie człowieka?

  • jest składnikiem budulcowym błon lipidowych: pełni funkcje strukturalne, odpowiada także za płynność błon komórkowych
  • uczestniczy w przekazywaniu sygnałów, gdyż jest składnikiem otoczki mielinowej komórek nerwowych. Uznaje się, że do właściwego funkcjonowania mózgu i komórek nerwowych niezbędna jest obecność cholesterolu w ilości minimum 5%
  • decyduje o aktywności receptorów i enzymów uczestniczących w różnych szlakach metabolicznych
  • cholesterol jako składnik żółci pomaga w trawieniu tłuszczu
  • jest prekursorem syntezy witaminy D3 oraz hormonów steroidowych, takich jak aldosteron, progesteron, estrogen, testosteron oraz kortyzon.

Czym są lipoproteiny?

LIPOPROTEINY to związki powstające z połączenia białka i lipidów.

lipoproteiny

Wyróżnia się:

  • chylomikrony
  • lipoproteiny o bardzo małej gęstości (VLDL)
  • lipoproteiny o małej gęstości (LDL)
  • lipoproteiny o dużej gęstości (HDL)

Cholesterol zawarty w LDL (LDL-C) potocznie określa się jako „ZŁY” CHOLESTEROL. LDL dostarczają cholesterol do poszczególnych komórek.

Cholesterol zawarty w HDL (HDL-C) jako „DOBRY” CHOLESTEROL HDL oczyszczają tkanki z nadmiaru cholesterolu i transportują ją do wątroby.

Ze względu na odwrotnie proporcjonalną zależność między stężeniem we krwi cholesterolu lipoprotein o dużej gęstości (HDL-C), a częstością incydentów sercowo-naczyniowych, uznano LIPOPROTEINY HDL ZA PRZECIWDZIAŁAJĄCE MIAŻDZYCY, a MAŁE STĘŻENIE CHOLESTEROLU HDL-C ZA CZYNNIK RYZYKA SERCOWO-NACZYNIOWEGO.

  • Badania nad działaniem przeciwmiażdżycowym HDL wykazały, że w trakcie stanu zapalnego i/lub stresu oksydacyjnego HDL mają bardzo ograniczoną aktywności przeciwmiażdżycową (a wręcz właściwości promiażdżycowe).
  • Wyniki badań z użyciem leków zwiększających stężenie HDL-C w osoczu/surowicy nie wykazały ich korzystnego wpływu na ryzyko sercowo-naczyniowe. 

Dlatego…

LDL-C to najistotniejszy parametr OCENY RYZYKA CHORÓB SERCOWO-NACZYNIOWYCH i ZABURZEŃ LIPIDOWYCH.

Profil lipidowy – parametry badań laboratoryjnych

Badanie jest wykonywane w celu oceny rzeczywistej gospodarki tłuszczowej (lipidowej) w organizmie.

‍Grupa oznaczeń w profilu lipidowym wykonywana jest w celu oceny ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej. Oznaczenia wchodzące w skład profilu lipidowego są wiarygodnymi wskaźnikami prawdopodobieństwa wystąpienia ataku serca lub udaru spowodowanego zablokowaniem naczyń krwionośnych (stwardnieniem tętnic).

Badany parametrRekomendowana wartość
( dla osób z małym ryzkiem sercowo-naczyniowym)
w mmol/lw mg/dl
Cholesterol całkowity (TC)<5 mmol/l<190 mg/dl
Cholesterol LDL<3 mmol/l<115 mg/dl
Cholesterol HDL>1 mmol/l u mężczyzn
>1,2 mmol/l u kobiet
>40 mg/dl u mężczyzn
>45 mg/dl u kobiet
Trójglicerydy (TG)<1,7 mmol/l<150 mg/dl
Cholesterol nie-HDL<3,8 mmol/l<145 mg/dl

Ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że wartości te są jedynie wskazówkami, a lekarz może indywidualnie zalecić inne wartości docelowe w zależności od obecności dodatkowych czynników ryzyka, takich jak palenie papierosów, nadwaga lub otyłość oraz współistnienie innych schorzeń (na przykład cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego).

Konieczność wykonania lipidogramu dotyczy osób:

  • z cukrzycą typu 2,
  • z rozpoznaną chorobą sercowo-naczyniową,
  • z nadciśnieniem tętniczym,
  • palących papierosy,
  • z BMI ≥30 kg/m2 lub obwodem talii >94 cm u mężczyzn i >80 u kobiet,
  • obciążonych rodzinnie przedwczesnym zgonem z powodu chorób sercowo-naczyniowych,
  • z przewlekłą chorobą zapalną np. reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty układowy, łuszczyca
  • z przewlekłą chorobą nerek oraz
  • rodzinną dyslipidemią w wywiadzie.

Należy rozważyć także oznaczenie lipidogramu u wszystkich mężczyzn po 40. roku życia oraz kobiet po 50. roku życia, zwłaszcza po menopauzie.

Czynniki, które zwiększają stężenie cholesterolu i które możemy zmienić, obejmują:

  • palenie tytoniu;
  • brak aktywności fizycznej;
  • stosowanie niezdrowej diety, zwłaszcza bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe;
  • nadwaga lub otyłość, zwłaszcza gdy tkanka tłuszczowa odkłada się w okolicach brzucha;
  • spożywanie nadmiernej ilości alkoholu.

Co zrobić w sytuacji podwyższonych parametrów lipidowych?

Otrzymane wyniki laboratoryjne należy skonsultować z lekarzem, który określi kierunek leczenia.  Fundamentalnym elementem terapii jest zmiana diety i włączenie aktywności fizycznej.

W sytuacji, gdy wyżej wspomniane elementy nie poprawiają wyników krwi, specjalista włącza dodatkowe elementy leczenia:

Obraz zawierający tekst, wizytówka

Opis wygenerowany automatycznie

Podsumowanie wpływu modyfikacji niefarmakologicznej na poszczególne parametry profilu lipidowego

Wpływ modyfikacji niefarmakologicznychTC i LDL-C/nie HDL-CTGHDL-C
Zmniejszenie spożycie tłuszczów trans+++A-+++A
Zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych+++A--
Zmniejszenie spożycia tłuszczów w diecie+B--
Zwiększenie spożycia błonnika++A--
Zastosowanie żywności funkcjonalnej z fitosterolami++A--
Zmniejszenie spożycia alkoholu-+++A-
Regularna aktywność fizyczna+B++A+++A
Zmniejszenie spożycia jedno i dwucukrów-++B-
Redukcja nadmiernej masy ciała++A+++A++A
Zastosowanie suplementów zawierających czerwony ryż – MONAKOLINA K+++A-
Zastosowanie suplementów zawierających kwasy omega-3-+++A
Zaprzestanie palenia tytoniu--+A

*A, B, C – oznaczają poziom wiarygodności danych. Siłę wpływu danej interwencji oznaczono ‘+ ‘lub ‘–‘ w następujący sposób: +++, zauważalny wpływ, ++ mniej wyrażony wpływ, + niewielki wpływ oraz – brak wpływu).

Dba o Twoje serce i wątrobę.

Zawiera bezpieczną dawkę 2,5g monakoliny K oraz witaminy i minerały.

Przyjazna forma podania - tylko jedna kapsułka dziennie.

Wsparcie profilaktyki utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu.